miercuri, 4 martie 2009

Newsflash: martie 1954

În ziarele din Seattle au început să apară tot mai multe informaţii despre avarierea parbrizelor de automobile din pricina unor ciupituri foarte fine şi a unor mici bule apărute în sticlă.

Până atunci, nimeni nu remarcase fenomenul şi viaţa decurgea în linişte. După ce au citit respectivele relatări din ziare, mai toţi posesorii de automobile din Seattle au descoperit că, într-adevăr, parbrizele le erau ciupite şi presărate ici-colo de bule minuscule. În următoarele trei săptămâni, s-a răspândit zvonul că respectivele stricăciuni erau produse de nişte bande de vandali care terorizau oraşul. Telefoanele circumscripţiilor de poliţie au început să sune continuu. Mii de cetăţeni raportau noi stricăciuni la parbrizele lor, iar alţii chemau poliţia pentru a-i prinde pe vandalii care tocmai dispăruseră "după colţul străzii". Poliţia s-a dovedit depăşită de evenimente, mai ales că nu reuşise să prindă nici un bandit. Pe 15 aprilie, primarul din Seattle a declarat că stricăciunile raportate sunt mult prea numeroase pentru a mai încredinţa cazurile poliţiei şi a cerut guvernatorului statului Washington precum şi preşedintelui Statelor Unite, Dwight D. Eisenhower, să ia măsuri urgente. Oamenii au început să-şi acopere parbrizele cu ziare sau cuverturi, ori să le ţină numai în garaje. Nefiind depistată nici o bandă de vandali, a început să se răspândească zvonul că ciupiturile ar fi produse de un praf meteoric sau de căderile radioactive ce au urmat unor testări ale bombei cu hidrogen efectuate cu puţin timp în urmă.

Câteva săptămâni mai târziu, tot ziarele au fost cele care au arătat că tot ceea ce se întâmpla în Seattle nu era decât o isterie colectivă, provocată de faptul că, pentru prima dată, oamenii au fost determinaţi să se uite cu atenţie la parbrizele maşinilor (întotdeauna ciupite şi cu bule minuscule), în loc să privească prin ele, aşa cum fac de obicei.

Epidemia ciupiturilor de parbrize din Seattle a dispărut la fel de brusc precum apăruse. Nu se mai ştie cine a avut năstruşnica idee de a provoca respectiva psihoză. Atunci a fost vorba de un renghi jucat cititorilor. Tehnica însă rămâne valabilă. Ea a fost şi va mai fi utilizată de artizanii manipulării în scopuri mult mai grave decât o simplă farsă.

(extras din Bogdan Ficeac - Tehnici de manipulare)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

ARHIVA GRAPHEINA

TOP 5 POSTĂRI POPULARE

BLOGGERI ROMÂNI ÎN ITALIA

CINE ? CE ? UNDE ? CÂND ? CUM ?

PUBLICITATE