joi, 22 ianuarie 2009

Presa după ureche

Din seria de intoxicări şi indigestii de presă "made in Romania" vă prezint astăzi scenariul apocaliptic "Şomajul va declanşa lupte de stradă" apărut proaspăt în Gardianul, ziar care nu are nici o legătură cu omonimul său britanic, The Guardian, din care citează după ureche.
Să vedem:

"Europa de Est se indreapta spre o violenta "primavara a vrajbei", potrivit expertilor consultati de The Guardian. (...)

The Guardian aminteste ca multe companii romanesti si-au inchis portile. Numai la Dacia au ramas pe drumul peste 4.000 de lucratori. Un purtator de cuvant al companiei Renault vorbea de "un scenariu catastrofal", din care face parte si Dacia."

Numai că în articolul din ziarul britanic termenul este "primăvara nemulţumirii" - deci nu "a vrajbei". Mai departe răspândacii noştri ne "informează" că la Dacia au rămas pe drumul (sic!) peste 4000 de lucrători ş.a.m.d. Ce zice englezu' ? Zice aşa:
Major Romanian companies threatening massive job cuts include low-cost car-maker Dacia, where up to 4,000 posts could go if sales do not recover. A spokeswoman for Renault, which owns Dacia, said such deep cuts would only be considered in a "catastrophic scenario".
Deci multe companii româneşti NU şi-au închis porţile, ci "ameninţă cu reducerea masivă a locurilor de muncă" iar la Dacia NU au rămas pe drumuri peste 4000 de lucrători ci "ar putea" rămâne. Şi nu "peste 4000" ci "până la 4000" şi asta numai în cazul unui scenariu catastrofic.

Articolul scris după ureche (la propriu, greşeala "pe drumul" în loc de "pe drumuri" arată clar că e vorba de o tehnoredactare făcută după dictare) a fost preluat mot-a-mot şi de cel mai titrat ziar al românilor din Italia.

Ca să nu mai vorbim de substratul social al articolului care ne prezintă o situaţie ipotetică ca pe una iminentă, de neevitat: "Deocamdata, Romania nu a cunoscut ample manifestari de strada, insa lucrurile nu vor ramane asa."

Bilă neagră. De fapt vreo patru-cinci, pentru un articol de 3 paragrafe.
Record absolut.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Offff! Mass-media romaneasca, dornica de senzational, catastrofica. Oare presa noastra de ce nu se intreaba care-i motivul de a scazut drastic tirajul ziarelor? Un motiv ar fi ca se citesc gratis pe net dar cel mai grav pentru ei este ca mint si exagereaza, transforma-n VIP-uri niste ratati din diferite domenii, scriu la comanda politica... Tie greata de ei, iar exemplul din articolul tau este cat se poate de elocvent. O seara minunata!

Anonim spunea...

Scuza greselile de punctuatie facute din graba de a posta

Trimiteți un comentariu

ARHIVA GRAPHEINA

TOP 5 POSTĂRI POPULARE

BLOGGERI ROMÂNI ÎN ITALIA

CINE ? CE ? UNDE ? CÂND ? CUM ?

PUBLICITATE