joi, 29 ianuarie 2009

Răpirea Sabinelor (1)

Zilele acestea mass-media din Italia s-a inflamat pe tema violurilor, majoritatea comise de cetăţeni români, iar în Cizmă s-a reluat campania anti-românească. Cazurile "şocante" au reamintit Romei de toamna anului 2007 şi de şirul lung al infracţiunilor comise de imigranţii români mediatizate de presă şi al căror vârf de lance este fapta lui Mailat, românul de etnie rromă ţigănească condamnat pentru uciderea Giovanei Reggiani.

Am aşteptat un timp înainte de a ne da cu părerea - oricum peste tot prin presă, pe la televiziuni, pe forumuri sau bloguri o grămadă de lume prezintă faptele, comentează, ia poziţie, urlă, se ceartă, condamnă, într-un cuvânt: reacţionează. Deci nu se duce lipsă de informaţii.

Dar să revedem câteva elemente ale ecuaţiei.

Italia e o ţară locuită de o naţie care se mândreşte cu baze solide: cu legenda unui viol în masă primordial (răpirea femeilor sabine de către vecinii lor, romanii) şi cu obiceiul trupelor imperiale de a viola femeile şi copii din teritoriile cotropite. Să trecem peste obiceiul căsătoriei prin răpire (la fuitina) şi peste "il matrimonio riparatore" al violului adânc înrădăcinat în "cultura" populară italiană şi să ajungem către zilele noastre. În 1973 Franca Rame, actriţă şi activistă socială, este violată de un grup de tineri exponenţi ai extremei drepte, neofascişti de felul lor. Sentinţa în proces a fost dată după trecerea perioadei de prescriere a faptelor: în 1998, adică după 25 de ani. Ulterior acest caz a fost descris ca "un viol politic" sau "un viol de stat".

Foarte urât. Dar...

Începând din anii '70, mişcările feministe din Italia organizează manifestări şi iau iniţiative menite să pună capăt "culturii violului" bazată pe omnipotenţa bărbatului în faţa femeii; iau naştere Centrele anti-violenţă, Telefonul femeii, "Le case delle donne".

Un studiu ISTAT realizat la finele lui 2004 atestă că în fiecare zi, în Italia, şapte femei (în medie) suferă abuzuri sexuale. În decembrie 2007 acelaşi ISTAT ne spune că străinii ar putea fi vinovaţi de 3 până la maximum 10 % din totalul violurilor - iar cifra femeilor abuzate se ridică la 12-13 pe zi.

Sociologii supralicitează şi spun că numai 4 până la 6 % din femei îşi denunţă agresorul, din cauză că în majoritatea cazurilor acesta este chiar partenerul, un fost partener sau în orice caz un cunoscut.

Între timp, ziua de 25 noiembrie a fost desemnată de către ONU "Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor". Cu ocazia asta, în 2008 Ambasadoarea Bunăvoinţei din partea UNIFEM (Fondul Naţiunilor Unite pentru Femei), Nicole Kidman a anunţat la New York, într-o conferinţă de presă, că cinci milioane de oameni au semnat petiţia online prin care se cere interzicerea violenţei împotriva femeilor.

Şi totuşi, unde vrei să ajungi ? întreabă agitat tânărul român, cu glasul încă răguşit de la protestele de stradă organizate recent la Roma... (urmarea în episodul viitor :-)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

ARHIVA GRAPHEINA

TOP 5 POSTĂRI POPULARE

BLOGGERI ROMÂNI ÎN ITALIA

CINE ? CE ? UNDE ? CÂND ? CUM ?

PUBLICITATE