sâmbătă, 8 decembrie 2007

Imperiul Roman de Miazăzi

Scurt eseu semi-schizoid despre un posibil război de secesiune şi sfârşitul dominaţiei longobarde in Italia.

Latinii s-au rupt în două de când se ştiu ei: colonia (Roma) împotriva metropolei (Alba Longa), fratele (Romulus) împotriva fratelui (Remus), Cezar contra lui Pompei, papa de la Avignon contra papei de la Roma... Nord contra Sud... Prodi versus Berlusconi.Dacă un condotier angajat să apere o cetate primeşte o ofertă mai bună de la adversar - adio apărare. Trădarea şi întoarcerea armelor pare că s-au inventat în Peninsula Italică. Aşadar, la ce ne putem aştepta bun de la această populaţie duplicitară din sudul Europei ?

Personal, eu m-aş aştepta la un război de secesiune care să se soldeze cu naşterea Imperiului Roman de Miazăzi. Creat prin sciziune, după modelul istoric binecunoscut, acest super-stat ipotetic ar include jumătate din Italia actuală, cam de pe la Roma in jos, şi s-ar putea uni prin absorbţie cu Libia şi poate şi cu alte câteva teritorii de prin Etiopia, Tailanda sau Costa Rica, notorii ca destinaţii umanitare preferate ale italienilor.

Întotdeauna lucrurile au mers mai bine după un divorţ. În cazul de faţă, Europa n-ar mai fi suptă de uriaşele fonduri destinate "dezvoltării regionale" - adică puturoşilor şi mafiei din sud. Ăştia vor trebui să se trezească din siesta multiseculară şi să înceapă să-şi administreze eficient teritoriul, dacă nu cumva chiar să pună mâna la muncă. Cu puţin noroc, ar putea intra chiar şi în Comunitatea Europeană în câţiva ani. Lega Nord - formaţiune politică secesionistă, ultima urmaşă a longobarzilor care au disciplinat Peninsula la un moment dat - ar cam rămâne cu buzele umflate. Sau nu. Mă rog - oricum ar fi, perpetua revanşă longobardă va putea lua sfârşit. Iar Bruxelles-ul va putea pune bazele unor noi relaţii economice şi politice cu Imperiul Roman de Miazăzi - acest promiţător vecin al Europei.

În toată povestea asta, americanii şi cu ruşii ar putea da o mână de ajutor - ca de obicei. (va urma)

-------------------------------------------------------------------------
*Foto: emblema unei organizaţii de tineret afiliată formaţiunii politice "Lega Nord". GIOVANI PADANI nu e un nume de persoană - tip Giovani Becali - ci înseamnă "Tinerii padani". Padania este o regiune nordică a Italiei.

6 comentarii:

Anonim spunea...

am eu impresia, sau tu tinzi un pic spre dreapta?

Marius spunea...

Nu sunt de dreapta, rushka... textul e o aberatie utopica - dupa cum spune si subtitlul: "Scurt eseu semi-schizoid..." - despre cum, daca am fi avut un pic de noroc, puteam sa avem DOUA state italiene, dupa modelul Germania - Austria sau chiar Franta - Belgia.
Iar poza e la misto, sa vada lumea ca si italienii au vadim-tudorii lor :)

Anonim spunea...

ba eu as indraznii sa spun ca vadim-tudorii lor sunt chiar mai iesiti din orbita decat al nostru...

Anonim spunea...

apropo "ei" considera italia pana la Po, de la rau in jos nu exista. si totusi explicatia ta nu m-a lamurit daca esti sau nu de dreapta. ma induce in eroare:" daca am fi avut un pic de noroc, puteam sa avem DOUA..."

Marius spunea...

Rushka, eu sunt de meserie designer... iar textul face parte din categoria "design geopolitic"... nu m-am putut abtine sa nu ma joc cu ideea :)
Cat despre politica, sunt ecologist convins - chiar daca ai sa fii tentata ma acuzi din nou, din cauza culorii :))

Anonim spunea...

eu nu am acuzat pe nimeni, nu-mi permit!! dar nu imi era clara pozitia ta. imi place ideea de a fi ecologist in politica!!!

Trimiteți un comentariu

ARHIVA GRAPHEINA

TOP 5 POSTĂRI POPULARE

BLOGGERI ROMÂNI ÎN ITALIA

CINE ? CE ? UNDE ? CÂND ? CUM ?

PUBLICITATE