miercuri, 3 februarie 2010

Babă. Feisbuc. 'Nocaut !

Cred că sunt cu nervii. Pe Facebook o prietenă ziaristă (româncă) face un anunţ în italiană, ceva cu o prezentare de carte. Foarte logic, din moment ce are o grămadă de prieteni italieni care altfel ar pierde mesajul. Pînă aici mi-e clar. Respectivul anunţ primeşte vreo trei răspunsuri de la nişte femei. Femeile sunt românce, dar răspunsurile sunt în italiană.

Al patrulea răspuns vine off-topic, însă cumva de înţeles, de la un tip din Anglia: "de ce toţi românii de aici vorbesc în italiană :)) ?" E, aici apare replica de geniu a unei babe doamne: "...forse perché non è la presentazione di un libro di Cartarescu, alla libreria Eminescu???" Lasă că replica e de o deşteptăciune fantastică. Frate, i-a răspuns ăluia TOT ÎN ITALIANĂ !!! Băi deci ăla era din UK, da ?

N-am ce face şi îi răspund omului menţionând explicaţia logică de mai sus, şi adaug: "însă un (o) român(că) care răspunde in italiană Mirunei n-are nici un motiv, doar se cacă pe el/ea... ". Miruna se face în mod elegant că nu vede prearomâneasca-mi expresie, dar baba doamna îmi dă lovitura de graţie: "@ stimate M.Lupu: e dificil ca un italian sa foloseasca limbajul mahalalogic unde nu e cazul..." după care continuă cu răspunsul către M. din nou ÎN ITALIANĂ !!! Deci cu asta m-a terminat psihic. Over and out.

Mnoa, aşa-mi trebuie, dacă m-am apucat să bag în seamă pe net femei violate lingvistic - ceea ce mă duce la presupunerea din prima propoziţie. Îmi rămân totuşi două mari probleme, despre care aş dori să aflu nişte păreri avizate:

1. Chinejii din Italia vorbesc între ei în limba italiană ? şi
2. N-ar fi bună interzicerea prin lege a limbii române în Italia, că poate atunci numai de-al dracului am vorbi între noi în româneşte ?

P.S. Către Guvernul României : nu mai trimiteţi bani la asociaţii STOP efect zero barat STOP mai bine daţi la omul ăsta STOP noi am plecat pe marte STOP TERMINAT.

15 comentarii:

Anonim spunea...

Da-da, uite ce distracţie pierd eu, vin pe feisbuc neaparat.
Păreri avizate n-am avut niciodată, doar spun că fenomenul se manifestă, din păcate, cam prin toate mediile.
Subscriu la punctul 2 ar putea fi soluţia ideală. Facem o petiţie on-line, strângem semnături şi-apoi mergem pe Marte să predăm limba română marţienilor. :)

chicco_10 spunea...

Da , poate ca aia or fii mai destepti decat incuiatii astia care au la ciuda in ei, de le crapa buba neagra in ei cand aud ca romanii se descurca mai bine decat ei...Poate de aceea sunt rasisti..Mortii lor(sau in limba lor:L'anima di mortacci sua!!!!)Ca poate asa ne inteleg =))

Mihai M spunea...

Am inteles tot, mai putin ce inseamna"mahalalogic"!...e fun neologism!?
Nici gugl, nici wiki, nu cunoaste!
Ce ne facem!?
Poate stie colegii lu' tanti de la LRI!?

Marius spunea...

@scaietina - Da, hai. E distracţie maximă. Oare pe Marte au feisbuc ?

@chicco - Eşti off-topic, nu era ăsta subiectul. Şi cam ai atitudine de manelist, ceea ce trebuie evitat în viaţă ("le crapa buba neagra in ei cand aud ca romanii se descurca mai bine") Cine se descurcă mai bine, alde Guţă şi Salam ?
Iar diferenţa dintre rasism şi xenofobie s-a discutat aici: http://grapheina.blogspot.com/2009/10/rasism-versus-xenofobie.html

În rest, bine-ai venit, n-aş vrea totuşi să-ţi iei ban data viitoare.

@Mihai M - De-aia m-a şi terminat psihic. Tu poţi inventa cuvinte aşa, lejer, ca şi cum ţi-ai bea cafeluţa ? Deci io zic să fim cu băgare de seamă... :D

Mihai M spunea...

Io cuvintele le-as putea inventa, da macar as avea bunul simt sa le introdotto subito in dictionarul de Rotaliana!
Ca sa fie a portata di mano a tutulor 'talianilor adoptati, in cazz ca ar vrea sa se iegsprime elevat!

Marius spunea...

Pssst ! Eşti un geniu - dicţionarul de rotaliană, frate ! Să învăţăm rotaliana corect, asta da idee.

Dutu Mihai spunea...

Ha, aveam impresia că doar eu observ aşa ceva. Ufff, deja intrasem la bănuieli. Oricum cea mai tare fază, asemănătoare mi s-a întâmplat off-feisubc. Îmi da sms o cucoană şi suna cam aşa, traduc: "Îmi cer scuze că-ţi scriu în italiană dar mă grăbesc. Întârzii 15 minute". Say what, bitch? Fufa era şi e rrumâncă. Adică se grăbea să întârzie şi i-a venit mai uşor să-mi scrie în italiană. Şi oameni, ăi.
P.S.: Marius, pariu că te-a scos din lista de amici, Miruna? Pe mine m-a borât instant după ultima postare. I'm a bad boy. :D

Marius spunea...

T9 e de vină în cazu' fufei tale - după cum vezi, tot conspiraţia tastaturilor... :D

Miruna nu m-a scos din listă, am scăpat uşor tura asta. Doamne-ajută.

Dutu Mihai spunea...

Ne băgăm pe feisbuc să facem un club al rotalienilor? Să ne râdem, să ne simtem bine. :D

Redazione spunea...

Mihai, chiar imi pare rau (sincer) dar te-ai scos practic singur, prin cuvintele folosite. eu nu port pica in general si daca tii (nu prea cred) te pot adauga din nou, cu conditia sa iti ceri scuze.

Dutu Mihai spunea...

Say what? Auzi, e cumva de vină febra Sf.Valentin de v-a năpădit pe toţi obsesia asta cu cerut scuze? Acum, serios, n-am de ce să-mi cer scuze, căci nu te-am jignit. Despre FB, încă sunt şocat, dar promit să-mi revin. :D

DIPLOMATU' spunea...

Daca umbli descult prin urzici ,ai impresia ca deja ai invatat cei mai la moda pasi de dans,numai ca daca te vezi cu ochii altuia ti se pare ca ai capiat.Ciudate ipostaze pentru aceeasi situatie.

Marius spunea...

OMG ! Ne-ai băgat în ceaţă, zici că eşti oracolu' din Delphi cu diplomaţii din astea :D

Anonim spunea...

totusi, ca sa ma bag si eu in seama.. de ce aveti mereu de criticat doar rotaliana (desi parca am inteles ca discutau intre ele/ei in italiana, traind in Italia), dar nu va legati niciodata de rumanii care au profiluri in engleza si-si scriu intre ei in engleza, chiar daca nu s-au miscat din Romania?
eu chiar nu pricep de ce un roman trebuie sa ramina "romanesc" pina la moarte, cind traieste in alta parte!
Rotaliana este altceva, chiar nu mi se pare cazul aici. A vorbi limba tarii in care traiesti nu e semn de snobism, doar de integrare, inteles "OMG" si "say what"?

Anonim spunea...

apropò... melodiile de la eurovision le-ai ascultat? te gindesti ca aia traiesc in romania, dar nu mai stiu sa traga aere decit in engleza... si nu-mi spune ca la eurovision nu te intelege nimeni in romana, ca au fost si turcoaice care au cintat in limba lor..si turca nu e ca limbile latine.
nu mai sint Laura, Maria, Sandel, Ovidiu... acu sint LORA, MARY, SANDY, OVI... bine ce nu e nici un MAICOL.

Trimiteți un comentariu

ARHIVA GRAPHEINA

TOP 5 POSTĂRI POPULARE

BLOGGERI ROMÂNI ÎN ITALIA

CINE ? CE ? UNDE ? CÂND ? CUM ?

PUBLICITATE