vineri, 20 februarie 2009

Newsflash: februarie 1601

Baba Novac a fost este un căpitan al oştii lui Mihai Viteazul. Se naşte în jurul anului 1530, în Serbia, în satul Poreč (actual Donji Milanovac) pe malul Dunării, aproape de Cetatea Severinului din mamă româncă (din familia Basarabilor) şi tată sârb - pretendent într-o perioadă la tronul Serbiei.

Baba Novac
este un vajnic luptător împotriva otomanilor, haiduc în Serbia, apoi în Oltenia. Intră în slujba voievodului român în timpul atacului armatei lui Mihai asupra garnizoanei turceşti din Ada Kaleh şi îi rămâne fidel până la moarte. Prima sa misiune, care îl ridică în rândul celor mai apreciaţi oameni ai lui Mihai Viteazul, este incursiunea din primăvara anului 1595 când, în fruntea a 700 de haiduci, trece Dunărea și înaintează până la munţii Balcani ca să aştepte oastea turcească; aceasta trecea munţii pentru a-l întâlni la Sofia pe sultan. Baba Novac atacă şi învinge, punându-l pe fugă pe Hasan Paşa şi luând căruţele, caii, armele şi toată comoara.



Trimis cu solie la dieta din Cluj, Baba Novac este arestat mişeleşte de Ştefan Csaky, unul dintre conducătorii grupării nobiliare care urmărea răsturnarea situaţiei din Transilvania. La 5 februarie 1601, ora 10 dimineaţa, Baba Novac este ars pe rug, după care trupul îi este tras în ţeapă. Se păstrează şi consemnarea cheltuielilor făcute cu execuţia: "am dat ţiganilor pentru că au schinguit, au torturat, au fript şi au tras în ţeapă pe Baba Novac şi pe preotul fl. 7 d. 50 s...t Am plătit pentru Baba Novac şi preotul, celor 2 călăi fl. 3. Am plătit lui Luca Ácsi pentru că a cioplit ţeapa pentru Baba Novac fl. 2". Execuţia are loc în prezenţa autorităţilor, nobililor şi a generalului mercenar Gheorghe Basta - care urmăreşte execuţia de la fereastra unei case din piaţa oraşului, punându-l apoi în ţeapă pe Drumul Feleacului în locul numit azi Piaţa Baba Novac.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Marius ,ce faci omule? Nu "intoxica" lumea cu poveşti de altădată unora le vine insomnia :-) chiar dacă au avut norocul de a se naşte hăt departe de evul mediu.Unde eşti tu Ţepeş Doamne!

Anonim spunea...

Marius, mai bagă şi alte poveşti de genul ăsta că merită.

Trimiteți un comentariu

ARHIVA GRAPHEINA

TOP 5 POSTĂRI POPULARE

BLOGGERI ROMÂNI ÎN ITALIA

CINE ? CE ? UNDE ? CÂND ? CUM ?

PUBLICITATE