joi, 15 ianuarie 2009

Veneţia loveşte din nou

Se zice că pe 15 ianuarie acum 159 de ani s-ar fi născut Eminescu. Se zice că Academia Română a votat ca această zi să fie declarată Ziua Naţională a Culturii Române. Se mai zice că în Italia, de ziua lui Eminescu "patruzeci de poeţi, profesori, artişti şi studenţi şi-au dat întânire, la invitaţia Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia, pentru a reconstitui, în rafinatul ambient al celebrei cafenele „Florian” din Piaţa San Marco, o seară de poezie, muzică şi discuţii libere, specifică boemei aristocratice a Veneţiei de altădată."




















Caffe' Florian: no comment !


Se zice. Pentru că nimic însă nu e ceea ce pare a fi la prima vedere (cum zicea un fost prieten). Să vedem de ce: pentru început, cine sunt intelectualii de la Caffe' Florian ? Iată-i: "ei sunt aceia care au clătinat pentru întâia oară piedestalul 'poetului nepereche'. Ei ne-au reamintit că Eminescu nu era un tânăr buclat şi suav ci 'nebărbierit, cu dinţi mari galbeni şi murdar pe haine'. Ei au propus ca Eminescu să devină marcă de frigider, sub sloganul 'nemuritor şi rece'. Îi puteţi întâlni astăzi, în Bucureşti, sau mâine în celebra Caffe Florian din Veneţia, la o dezbatere pe tema demitizării ideii de poet naţional." Deutsche Welle - Eminescu, poet naţional?

Caffe' Florian

Este pentru Veneţia ceea ce era Capşa pentru Bucureştii de altădată, un loc unde Eminescu intra extrem de rar. Nu-i plăcea aerul cosmopolit promovat de acei "stâlpi de cafenea", şcoliţi din tinereţe pe la Paris, mai mult pentru a şti cum trebuie legat nodul la cravată... La Capşa îl va întâlni în fatidica zi de 28 iunie 1883 pe turnătorul spion Ventura. Grigore Ventura (prototipul lui Rică Venturiano al lui Caragiale), urmaşul unei familii veneţiene din Fanar...

Demitizarea ideii de poet naţional ? Patapievici scria deja prin 2002:

"Ca poet naţional, Eminescu nu mai poate supravieţui, deoarece noi ieşim azi din zodia naţionalului. (...) Eminescu nu ne mai poate apărea decât ca exasperant de 'învechit'. Or, se ştie, supremul argument împotriva cuiva, azi, este sentinţa eşti 'învechit'. Iar cultura română din ultimii ani, în lupta pentru integrare euro-atlantică, nu doreşte decât să scape de tot ce este 'învechit' adică să fie progresistă. Pentru nevoia de chip nou a tinerilor care în cultura română de azi doresc să-şi facă un nume bine văzut în afară, Eminescu joacă rolul cadavrului din debara. Sec spus, Eminescu nu mai este azi actual deoarece cultura română, azi ca şi ieri, se dovedeşte a nu fi decât o cultură de sincronizare. Ea încă nu îşi permite să nu fie în pas cu modele."

Eminescu şi Veneţia

"În atmosfera 'de altădată' ce va fi recreată cu ajutorul echipei cafenelei, distinsul public va aduce un omagiu celui care a surprins atât de bine în metrica unui sonet misterul Veneţiei, deşi nu a vizitat-o niciodată." mai zice saitul institutului. Ia să vedem un pic "misterul" ăsta al Veneţiei:

S-a stins viaţa falnicei Veneţii,
N-auzi cîntări, nu vezi sclipiri de baluri;
Pe scări de marmură, prin vechi portaluri,
Pătrunde luna, înălbind pereţii.
continuare

Sincer, nu prea are treabă cu "misterul" inventat de ICR. Doar un fel de-a spune, metaforic desigur, "fost-ai lele cât ai fost..."

Măşti veneţiene - trailer ipote(ş)tic

Nimic nu e ce pare a fi la prima vedere. În 1883 un trădător cu nume predestinat, descendent al veneţienilor fanarioţi declanşează o serie de evenimente care duc la anihilarea incomodului Eminescu. În 2009, sub masca abil confecţionată a "omagierii" Poetului, urmaşii lui Ventura pregătesc o nouă lovitură pe la spate. Vor reuşi sau nu ? Şi cine va plăti cafeaua ? Ţineţi-vă pe-aproape...

2 comentarii:

TreXeL spunea...

na, de stiam, pastram si io bonu :)

Anonim spunea...

Îmi pare sincer rău pentru tine dacă ai luat ţeapa asta. 14,50 euro pentru un capuccino ? Nu, frate, nu-i de mine acolo, am luat fotografia de pe net - de la unu' care părea la fel de consternat ca şi mine. Şi nu era român. :-)

Trimiteți un comentariu

ARHIVA GRAPHEINA

TOP 5 POSTĂRI POPULARE

BLOGGERI ROMÂNI ÎN ITALIA

CINE ? CE ? UNDE ? CÂND ? CUM ?

PUBLICITATE