sâmbătă, 29 noiembrie 2008

Cum a dispărut limba dacă

Pe saitul ambasadei României în Italia există un spaţiu numit Opinia dumneavoastră. Acolo diferiţi oameni îşi prezintă opinia. Iată două citate din opinia a doi oameni de sex femeiesc:

Nume: caterina 2008-10-29 17:54:27
Subiect: informazie
As vrea sa-mi spuneti daca intre Romania si Italia exista un accord pentru cetateni romani residenti in italia care nu intend di ritornare in ROMANIA in cea ce priveste il riconoscimentul di ani di munca pentru una eventuale pensiune aici in ITALIA. Eu am muncit inainte sa vin in Italia 10 (zece) ani Romania a Galati unde am locuit da 1986 pina in 1996 puteti sa-mi spuneti daca acesti ani sa pot acumula ai ani munciti in italia asa ca sa am o pensiune aici in italia. Care sint documentele CHE TREBUIE SA PRESENTEZ?VA MULTUMESC ANTICIPAT CATERINA P*** PS. ma puteti contatare al nr 339******* va rog frumos

Nume: Adina 2008-11-24 12:14:59
Subiect: ilie
Caro Ilie,mi spiace,ma non hai capito niente,stai da 18 anni in Italia e pensi ancora romaneste.Che razza di ragionamenti fai?Con che presunzione vieni a scrivere che l'economia Italiana deve ringraziare i romeni che lavorano 12 ore al giorno???Ciccio,e lo dico da romena,a chi non sta bene,si fa i bagagli e va via,il mondo non ha confini.


Cele două opinii nu au legătură una cu alta; şi totuşi au ceva în comun: forma mentis s-ar numi în mod pretenţios. Această "formă a minţii" nu se schimbă aşa uşor la oameni / popoare lipsite de crize de identitate. Care ştiu cine sunt, adică.

Dar dacă dăcoaicele aveau stilul ăsta (că dacii săracii au cam mierlit în război), avem în sfârşit o explicaţie de ce a dispărut limba dacă atât de rapid de pe faţa lumii.

P. S. Sublinierile cu roşu ne aparţin. Ele reprezintă gradul de contaminare fatală a respectivelor creiere. După cum observaţi, specimenul al doilea prezintă o metastază de 99%.

10 comentarii:

Anonim spunea...

Frate, aşa a apărut rotaliana şi noua specie de cercopiteci cu 2 buletine. Măcar de-ar vorbi italiana la fel de "bine" precum scriu.

Anonim spunea...

Au uitat cuvintele romanesti, aidoma celui plecat o data la studii in strainatate, care a uitat ce este aceea o grebla. Si-a amintit brusc, doar atunci cand l-a lovit peste nas, calcand-o. O saptamana plina de reaqlizari!

Anonim spunea...

Scuzati gresala strecurata din graba de a posta!

Anonim spunea...

@Nea Costache : Bre, cu tot respectul, nu-i aşa cum zici matale. Ăla din povestea cu grebla era doar un prost fandosit. Eu exemplarele astea le văd mereu aici: îşi botează copilul Matia, nu Matei şi spun că o să aleagă el sigur la op'şpe ani dacă să fie român sau italian; se duc la biserica catolică chiar dacă-s ortodocşi, ca să fie în rând cu lumea; şi-n aia mătii tot în italiană te bagă; ferească Dumnezeu să se întoarcă astea în România vreodată, nene...

Păreri personale spunea...

eu am intalnit una zilele trecute care chiar daca are doar 7 ani de cand e in Italia s-a scuzat ca nu poate vorbi in romaneste pentru ca , citez:”nu mai pot gandi in romaneste”...italiana pe care o folosea era mai jalnica decat a celei din citatul de la ambasada.

Anonim spunea...

From Italy with love:
Sunt multi elevi de liceu care nu mai vorbesc romana din rusine. O parte dintre cei mici (in primele clase de scoala, dar care nu s-au nascut aici) iti vor spune ca ei sunt italieni, nu romani.
Cel mai teribil caz pe care l-am intalnit a fost cel al unui bucurestean de 27 de ani, cu care desi era doar de 4 ani in Peninsula, nu am reusit sa ma inteleg cu el in romana...
In opinia mea, exista si mecanisme psihologice de negare a apartenentei si/sau identitatii care pur si simplu desfiinteaza zone vaste ale organului ganditor.

Anonim spunea...

Presupunând că există zone vaste :-D

N-aş avea nimic împotriva "pigmentării" şarmante a limbajului cu expresii italieneşti / franţuzeşti / englezeşti / ş.a.m.d. folosite în mod conştient, pentru a da savoare conversaţiei... dar de aici până la a participa voios la genocidul limbii române având impresia că astfel te "integrezi" mai bine în societatea italiană...

Mi-e milă de ei. În final majoritatea o să ajungă tot în România, că Cizma se cam duce dracului, şi atunci să vezi criză de identitate :-D

sorin spunea...

Cine nu iubește România, poate să se ducă dracului pe copcă..nimeni nu te obligă să fi ce nu vrei;nu înțeleg nevoia asta de a complica lucrurile când totul este alb sau negru în problemele de naționalitate.Așa mai scapă și România de niște scursuri inutile..

Anonim spunea...

este cel mai jalnic lucru sa fii roman in italia, daca vrei de lucru atuncia taci din gura si nu ti faci publicitate ca esti roman.

Marius spunea...

Păi cam asta cred că ziceau și dacii care-au ajuns la Roma să caute de lucru după ce-au luat-o pe coajă de la Traian. O parte din ei ;)

Trimiteți un comentariu

ARHIVA GRAPHEINA

TOP 5 POSTĂRI POPULARE

BLOGGERI ROMÂNI ÎN ITALIA

CINE ? CE ? UNDE ? CÂND ? CUM ?

PUBLICITATE