marți, 9 septembrie 2008

Sfarsitul lumii e maine, 10 septembrie

Ziceam de Libia, ca s-a enervat si nu le mai da petrol elvetienilor. Nasol. Ia uitati ce fac astia de suparare:

2 comentarii:

Marius spunea...

Pentru cazul in care filmuletul e indisponibil, iata articolul de la www.protv.ro/stiri/social :

Ne apropiem cu pasi repezi de cea mai importanta descoperire stiintifica a omenirii sau de sfarsitul lumii?

Aceasta este intrebarea care framanta milioane de pamanteni, mai mult sau mai putin ingrijorati in legatura cu un experiment gigant, ce va avea loc miercuri in Elvetia.

Mii de cercetatori vor sa reconstituie intr-un laborator urias aflat sub muntii Alpi, primele fractiuni de secunda, de dupa aparitia universului. Lor li s-au alaturat si oameni de stiinta romani.

Cifrele sunt absolut uimitoare cand vorbesti despre incercarea in care s-au prins aproape toate somitatile fizicii mondiale. S-au investit sase miliarde de euro intr-un tunel la care se munceste de cinci decenii. Totul pentru ca mii de specialisti din 60 de tari sa participe la cel mai puternic experiment fizic imaginat vreodata.

Tunelul de ciocnire a particulelor va recrea conditiile ce au aparut in urmatoarea fractiune de secunda de la inceputul lumii. Se incearca sa se raspunda astfel unor intrebari fundamentale legate de viata si existenta universului in sine.

Constructia laboratorului de la Berna depaseste orice imaginatie. Tunelul de particule are 27 de kilometri si este sapat sub Alpi, intre Elvetia si Franta. In interior, elementele de marimea unui fir de praf vor ajunge foarte aproape de viteza luminii si la temperaturi de 100.000 de ori mai mari decat cele din centrul soarelui.

De aceea pe anumite portiuni este racit pana la -271 de grade Celsius. Se vor constitui astfel intr-un singur loc extremele Universului. Ce ii sperie insa pe unii dintre fizicieni este faptul ca in urma testului ar putea aparea si mici gauri negre care in timp ar putea inghiti pamantul.

Mai sunt asadar foarte putine zile pana la primele teste, iar cei care se ocupa de ele si-au dat seama ca ar trebui sa convinga rapid omenirea ca nu exista motive de teama. Asa ca au apelat la o solutie ingenioasa: o melodie rap care face deja furori pe internet si care a fost vizionata pana acum de peste doua milioane de oameni.

Marius spunea...

Iar am avut o intuitie: bineinteles ca filmuletul a disparut (de pe protv.ro); l-am regasit pe protvintl.ro
Temporar, banuiesc.

Trimiteți un comentariu

ARHIVA GRAPHEINA

TOP 5 POSTĂRI POPULARE

BLOGGERI ROMÂNI ÎN ITALIA

CINE ? CE ? UNDE ? CÂND ? CUM ?

PUBLICITATE