duminică, 8 august 2010

MoneyGram my ass

Ai venit în Italia, ai câştigat ceva, vrei să trimiţi şi tu un ban acasă - cum faci ? Păi, cum face toată lumea: Western Union, MoneyGram, Atlassib etc. Că uite, zice şi la ziar, nu ? Eu zic că nu.

Cum se face, ghid practic

Pornind de la presupunerea, absolut verosimilă, că ar trebui să aibă şi Poşta un serviciu din ăsta, ce poate face un cetăţean: întreabă un prieten, întreabă la Poştă sau intră pe net să se documenteze. Primele două opţiuni produc rezultate eronate: prietenul nu ştie de Poştă, în schimb ştie el un şofer de microbuz care... dar să lăsăm. Iar la Poştă grasa de la ghişeu zice că da, se poate, cu MoneyGram. Deci nu, nu mai întrebaţi pe nimeni - în afară de Google.

Deci mă duc la Poştă, da ? Cu temele făcute de acasă. Boon! Şi-i zic gagicii de la ghişeu că am de trimis nişte bani în România. Aia scoate formularul MoneyGram, bineînţeles; eu că nu, nu vreau aşa - mă rog, hara-hara cu aia, pînă la urmă se duce s-o întrebe pe grasă. Care vine şi o ia de la capăt cu MoneyGramu' lu' peşte - deci fratele meu, fac o paranteză: eşti la Roma, faci ca romanii, trebuie să-i baţi cu armele lor: ţine-o pe-a ta pînă cînd cedează. Bine că după asta s-ar putea să nu mai fii nici tu întreg la cap, dar asta e...

Formularul secret

Cum se cheamă, Eurogiro ? Aha. Dar să ştiţi că pentru România nu e valabil serviciul, noi folosim... aţi ghicit, nu ? Lăsaţi-mă, doamnă cu căcatu' ăsta de MoneyGram, mai bine verificaţi acolo în catastif. Da, să ştiţi că aveţi dreptate, ia uite ce chestie, nu ştiam. Găseşte în sfîrşit hârtia şi reuşim s-o completăm. Era prima oară cînd făcea operaţiunea asta, s-o iert că e şi ea la început. O grasă de vreo 50 de ani pe care-o întrebau toţi proceduri, chestii, şefă de tură cum ar veni. M-am gîndit: gata, le-am făcut dezvirginarea, de-acu' o să meargă mai uşor. O laie, luna următoare a fost la fel. De-abia după vreo 4-5 ture din astea au început să se mişte natural. Grasa mă recunoaşte mereu şi-mi zice: uitaţi-vă şi dv. pe monitor că vă pricepeţi mai bine, să nu greşească fata.

Planu' B

Deci ne-am înţeles, da ? La Poştă, cu EUROGIRO. Să ai codul fiscal la tine şi buletinul, că o să ţi le ceară. Serviciul costă numai 5,16 euro dacă trimiţi pînă la 103 euro şi 10,33 euro peste suma asta - maximum 550 euro pentru un mandat. Dar poţi să trimiţi cîte vrei într-o zi.

Iară planu' B e aşa: dacă ai cont deschis la BancoPosta probabil că ţi-ai luat şi cardul Postamat Maestro. În cazul ăsta cere un duplicat şi trimite-l în ţară la bătrâni împreună cu codul PIN şi ce mai trebuie. La fiecare tragere o să vă coste doar 2,58 euro, indiferent de sumă, max. 600 de euro pe zi. Mişto ? Bun ? Bine. Şi nu mai căuta gratis, că nu se există. Se există doar băieţi deştepţi care-ţi vînd vrăjeala asta.

11 comentarii:

Vali Bob spunea...

Tot patitu-i priceput...!
Merci, Marius, de Eurogiro nu stiam ! Raman dator cu o cafea, de care vrei tu...!
Cat despre institutiile din Italia,...ele concureaza cu brio pe cele din Ro...!"...gianta
latina, fraticule, iti spui io...!"

Dutu Mihai spunea...

Mai e o metodă şi mai ieftină şi este şi la Roma. Prin CEC-ul Românesc. Transfer rapid se numeşte parcă. 4 € dacă trimiţi 100 € şi după asta procentul creşte dar oricum e maxim 4% din suma trimisă. Banii se transferă şi se retrag doar prin filialele CEC din ţară. Firma care realizează tranzacţia se numeşte Perla Trans şi se ocupă şi de transport marfă Italia-România şi invers. A, pe patron îl cheamă Duţu dar pe cuvântul meu de pionier că nu sunt eu şi nici n-are vreo legătură cu mine. :D

Marius spunea...

@Vali Bob - Daca bem un capuccino la Cafe' Florian ne-am dus la vale :D

@Dutu Mihai - Hopa, a apărut şi şoferu' de microbuz... păi se putea fără ?

EnGraphos spunea...

ca de obicei aciditatea designerului Lupu M. loveste din nou....ha ha...amuzanta tare relatarea ta...si ceea ce doare este ca scartaie sistemele astea sociale...tare mai scartaie...ha ha

Diana Coman spunea...

Posta italiana ofera persoanelor interesate serviciul de a pierde vremea argumentand. Altminteri transferul bancar din cont in cont costa 0, se poate face via Internet si banii ajung de obicei in ziua urmatoare. Sigur, asta e ce se intampla de aici, restul depinde si de banca din Romania.
Pentru sindromul cu sofer de tir nici nu-i nevoie sa intrebi despre trimis bani, se pare ca vine de la sine imediat dupa ce subiectul vreme se epuizeaza.

Marius spunea...

@EnGraphos - Scîrţîie ca scrînciobu' :D

@Diana Coman - touche' :)

Anonim spunea...

se pot trimite bani si prin cardurile pre-pagate. Eu il folosesc pe cel de la unicredit iar comisioanele7tranzactie sunt mai scazute decat cele bancoposta. Important este ca pre-pagata sa poata fi utilizata si in afara Italiei.

Marius spunea...

Am verificat : faci reclamă degeaba, costurile totale NU sunt mai scăzute decît la poștă. Dar e o variantă și asta.

Sergiu (DacicDracon) spunea...

Eu folosesc transferul on-line de acasa din contul meu in contul destinatarilor. Si platesc 1 euro. Eventual acasa le mai ia un comision de 2-3 euro ;) Sau folosesc pay pal cu o prepagata din cont dar e putin mai scump asa :D

Marius spunea...

Multi oameni, ca tata, n-au cont in banca. Nici calculator. Niste tarani... :)

Anonim spunea...

Western Union a ieftinit tarifele cu serviciul de a doua zi; practic in 12 ore primeste banii, cu comision de la 4.90 euro

Trimiteți un comentariu

ARHIVA GRAPHEINA

TOP 5 POSTĂRI POPULARE

BLOGGERI ROMÂNI ÎN ITALIA

CINE ? CE ? UNDE ? CÂND ? CUM ?

PUBLICITATE