marți, 6 octombrie 2009

Rasism versus xenofobie

Dialoguri interculturale imaginare



Scena 1:

Giorgio: Românii sunt de vină.
Gogu: Bă, eşti rasist, du-te-n pula mea.
Giorgio: Aha! Deci recunoşti că eşti ţigan altă rasă, mortacci tua ? Ştiam eu.

Scena 2:
Giorgio: Românii sunt de vină.
Gogu: Bă, eşti xenofob, du-te-n pula mea.
Giorgio: Nu, fratello, da' sunteţi prea mulţi, mortacci tua !


Dialogurile de mai sus au fost concepute ilustrativ pentru cei care "apără cauza" românilor din Italia. Şi care ne fut spală creierul în mod parşiv şi manipulator de-am ajuns şi noi să folosim "rasism" în loc de "xenofobie".

Aţi înţeles, domnule Germani ? Băieţii de la presă, se-aude acolo-n spate ?

Pentru că, să fie clar: indiferent de ce-oi face eu aici în Italia, italianu' tot mă-njură. Dar prefer să o facă faţă-n faţă decît de sus în jos.

P.S. Bilă albă pentru Ministerul de Externe român care e cam singurul care pricepe pericolul diversiunii lingvistice şi în comunicate foloseşte corect termenii de fiecare dată. Bun şi-atîta.

6 comentarii:

Dutu Mihai spunea...

Foarte adevărat, doar că de multe ori victima-emigrantul nu e capabil să facă diferenţa între xenofobie şi rasism. Ba mai mult, nici opinia publică italiană nu poate face această diferenţă. Italienii, în mare parte sunt xenofobi, dar la fel ca şi rasiştii, propun aceeaşi soluţie : să se ducă dracului toţi străinii. :)

Marius spunea...

Văd că nu prea eşti convins că diferenţa e importantă. Îţi mai zic un scenariu:

Gogu: Vino bă mâine pe la mine, bem o bere, mai vorbim, te prezint băieţilor - să vezi şi tu că nu e aşa cum zic ziarele...

Giorgio, dacă e doar xenofob, se mai gîndeşte. Poate chiar se duce. Îşi ia şi pistolul cu el, că nu se ştie... dar se duce.
Dacă e rasist nici nu vrea s-audă, never jamais.

De aia urmaşii lui Machiavelli tot îi trag cu "eu nu sunt rasist" (mesaj real: mi-e greaţă de tine pentru că eşti o rasă inferioară) în loc de "eu nu sunt xenofob" (mesaj real: îmi stai în gît că eşti străin, cu toate că suntem aceeaşi rasă).

Ce variantă preferi ?

Dutu Mihai spunea...

Nope, nu sunt de acord. După mine xenofobul nu va intra în veci în contact cu un străin. Asta dacă ne uităm la definiţie. Pe când rasistul va intra din varii motive. Eu nu am zis că nu sunt convins că nu sunt diferenţe. Am zis doar că atât rasistul cât şi xenofobul propun până la urmă acelaşi tratament: să plecăm dracului de pe moşia lui. 'talienii nu pricep diferenţa dintre rasism şi xenofobie.

Marius spunea...

Bă, ce mă enervezi. Bineînţeles că ai dreptate. Dar eu nu pun problema la modul general, ci în contextul relaţiilor italieni-români. Astfel: "xenofobul nu va intra (...) în contact cu un străin" din cauza sentimentelor de teamă şi repulsie. Acestea sunt vindecabile, după părerea mea, şi încă destul de uşor. Există undeva nişte băieţi care mănîncă pe pâine tehnicile respective. De-aia xenofobia e de departe preferabilă.
Rasismul este însă generat de sentimentul de superioritate - şi, după cum zici şi tu, "rasistul va intra din varii motive" în contact cu străinii (în cazul nostru românii), unul din ele fiind acela de a-i pune la treabă ca pe plantaţie :-) Acest căcat (superioritatea de rasă, vanitatea, orgoliul, zi-i cum vrei) este extrem de greu de scos din ADN-ul italianului oricum, darămite atît timp cît românii vor fi percepuţi ca "rasă".
De aceea declaraţiile de tip "protestăm împotriva discriminărilor rasiale" sunt parşive din start. Ele anunţă faptul că sunt două rase care se confruntă. Ele aduc capital de imagine emitenţilor (pentru că a fi antirasist e la modă) reuşind în acelaşi timp să nu deranjeze şi să nu schimbe nimic în mentalul colectiv, ba mai rău, înrădăcinînd şi mai tare ideea că românii ar fi o rasă aparte, implicit inferioară.
Pentru români drumul de la "rasism" la normalitate ar trebui să treacă prin xenofobie. Atunci am fi consideraţi pur şi simplu străini şi nu o rasă străină. Iar de-acolo e mai uşor :-)

Anonim spunea...

Cred ca italienii au tot dreptul sa fie ori rasisti ori xenofobi sau orice vrei tu, atata timp cat sunt acasa la ei in tara. Daca nu-ti place nu te duce in Italia! Este foarte simplu!
Am vazut ce se intampla acolo, pot sa spun ca daca nu stiam ca-s romani credeam ca-s niste cretini veniti de nu stiu unde. In opinia ta, ce zic italienii cand vad un idiot pe metrou care asculta pe loudspeak manele? Si cate infractiuni... daca ai plecat de aici ca om normal, acolo parca este altfel, nu-iti recunosti prieteni... acolo pentru romani nici nu este rusine sa fure.
Cand intra cate-o gasca intrun magazin, vanzatoarele deja stiu, ca le recunosc dupa haine si stil, si deja dau alarma fiindca stiu ca astia no sa plece cu mana goala.
Trist in orice caz. Si a sa vrei tu ca italienii sa te mai respecte, sau le ceri sa te tolereze in tara lor??? Gandeste te logic!
Nu danseaza toata lumea cum vrem noi sa fluieram. As fi foarte curios, daca am face asta in Japonia sau Tailanda sau USA ce au facut romani pana acuma in italia...jumate dintre ei ar fi inchisi pe viata.

Marius spunea...

Mei, ai dreptate, dar nu era ăsta subiectul.

Trimiteți un comentariu

ARHIVA GRAPHEINA

TOP 5 POSTĂRI POPULARE

BLOGGERI ROMÂNI ÎN ITALIA

CINE ? CE ? UNDE ? CÂND ? CUM ?

PUBLICITATE