sâmbătă, 21 martie 2009

Proştii zilei





Mama imbecililor e mereu gravidă; ea a recidivat de curând
la Roma.

Spicuiesc din chinuitul "comunicat" prin care ni se aduce la cunoştinţă că "s-a infiintat la Roma asociatia socio-culturala denumita Academia culturala Eugen Ionescu, in intentia de a valoriza opera marelui nostru scriitor si de a sarbatorii centenarul nasterii sale..."


Mai departe perlele academice se ţin lanţ: "initiativa care ar putea sa agregheze comunitatea romaneasca... a reusit sa mobiliteze cunostintele unor popoare... o revalutare a sa in acest moment..."

Pe saitul asociaţiei masacrul limbii române continuă copios: "cu ocazia centenarului de la nasterea domniei sale... mama lui, cetateanca franceza de origine ebraica (adică născută acum vreo două mii de ani n.r.) ... activitati umanitarie de solidaritate..."

Asigurarea, mămăliga şi medicina la maxim

Tot pe saitul academiei culturale, în spirit profund ionescian, românilor li se propune "asigurarea mamaliga" care "vine oferita unui numar restrans" pentru că "a fii bine tratat, la maximul medicinii moderne, este foarte important".

Iar sus, în capul paginii, tronează mottoul "viata este o scena de teatru si noi toti suntem actori". De Eugen Ionescu ? Aş! de William Sheakespeare (sic!).

Oameni buni, un sfat dezinteresat: Marie-France Ionesco, fiica scriitorului, ea însăşi scriitoare şi traducătoare, e titulara numelui şi a drepturilor de autor şi e o rea - uşcheală repede, că dacă vede ce-aţi făcut v-aţi dat foc la valiză.

Foto: Eugen Ionescu, portret de Irving Penn

7 comentarii:

Anonim spunea...

si-am mai dat inca o data cu batu-n balta.nu-i ca se trezeste si vreo stranepoata de-a lu' Shakespeare cu drepturile de autor ca astia i-a folosit motto-ul...asta asa,ca sa puna cireasa pe mamaliga.

Anonim spunea...

Bună asta cu cireaşa de pe mămăligă.

Iar pentru că suntem la capitolul "teatrul absurdului" vă rog observaţi noua ofertă: de azi înainte în loc de pâine şi circ ni se va da mămăligă şi circ.

Redazione spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
TreXeL spunea...

da-i sa mearga! :)
lasa ma, oricum...nu mai stiu, unde-a jucat Eugen asta? :D

Anonim spunea...

Ultima dată la F.C. Paris... pardon, la Academia Franceză ;D

Anonim spunea...

In viata, cine stie sa faca, face, cine nu stie sa faca, critica pe altii.
Cuiva nu i-a placut asociatia noastra Academia Ionescu. Rabdare. Poate am facut cate o greseala de gramatica. Multumim de observatie: le vom corecta.
Raman anumite lucriri de lamurit:
a)Eugen Ionescu al nostru este gloria nationala romaneasca si lumina a literaturii europene moderne. In acest an se implinesc 100 de ani de la nasterea lui. Incercam sa ni-l amintim, si sa-l reamintim tuturor, prin numeroase initiative, cine vrea sa colaboreze este bine venit, cine vrea doar sa critice, nu;
b)traim intr-un moment istoric dificil, noi emigrantii romani de ultima epoca. Incercam sa afirmam identitatea noastra in Italia, si sa valorizam cultura noastra. Academia Ionescu este una dintre multele (posibile) initiative. Ne-ar place sa se nasca si altele, si am fi fericiti sa colaboram cu toti romanii de bunacredinta per a imbunatati "statusul" nostru de rezidenti in Italia;
c) trebuie sa colaboram intre noi, nu sa ne certam din cauza unor mici invidii. Si daca cineva dintre romani poate sa puna la dispozitia celorlati romani bagajul sau de cunostinte, de experienta si tehnologie, ar trebui sa o faca urgent. Astazi si imediat. Daca unirea ne face mai tari, rautatile ( mai ales cele prostesti)ne despart si ne slabesc.
d)a spus marele R. W. Emerson "cine reuseste sa faca sa creasca un fir de iarba unde inainte era pamant uscat, merita mai multa consideratie din partea omenirii decat toti filozofii pusi impreuna". Noua, din acest punct de unire nationala care este Academia Eugen Ionescu, ni s-a parut urgent sa lansam o discutie despre exigentele marii noastre comunitati romane rezidenta in Italia: munca, siguranta, locuinte, sanatatea, demnitatea nationala,cultura. Aceia dintre noi care au experiente profesionale specifice ar trebui sa le ofere celorlalti. Persoana care scrie ( fiind fundatoare si presedinta a Academiei)lucreaza in campul asigurativ si pensionistic, si va fi bucuroasa sa le puna la dispozitia prietenilor sai romani. Ma numesc Valerica Tarca, lucrez in asigurari si intentionez sa procur,cui va dori, protectiile cele mai importante pentru cine lucreaza: asiguare de boala si asugurare de accidente. M-am gandit sa numesc "Asigurarea mamaliga" aceasta initiativa pentru a nu dramatiza si mai mult problemele dificile, si foarte des dureroase. As vrea sa fac sa profite toti prietenii miei romani de avantajele de care in Italia au parte multe categorii protejate.
Vad ca este mare interes in jurul acestei initiative si sunt foarte bucuroasa de aceasta.
Din pacate nu exista asigurari impotriva criticilor "a priori". Marele nostru Ionescu ar fi putut scrie ceva interesant pe aceasta tema. Cand lui De Gaulle i s-a propus sa inceapa o campanie de eliminare a prostilor din administratia publica franceza, a raspuns cu o fraza celebra, demna de Ionescu, "C'est un vaste problème"- este o problema foarte mare.
Valerica Tarca

Marius spunea...

Stimată doamnă academician,

Scopul principal al unui pamflet este să îndrepte o situaţie de fapt - sau să încerce să facă asta, cel puţin. În această idee, mă bucur că aţi început să corectaţi greşelile de exprimare de pe saitul dvs.

Nu ne-aţi lămurit încă dacă aveţi acceptul doamnei Marie-France Ionesco de a folosi numele acesta - şi credeţi-mă, e numai în interesul dvs. să clarificaţi problema.

Cât despre ideea că "aceia dintre noi care au experiente profesionale specifice ar trebui sa le ofere celorlalti" - tocmai asta am făcut: v-am oferit o consultanţă-analiză critică pe gratis. Data viitoare o să vă trimit şi factura, că nici dumneavoastră nu daţi asigurarea mămăliga fără profit personal.

Trimiteți un comentariu

ARHIVA GRAPHEINA

TOP 5 POSTĂRI POPULARE

BLOGGERI ROMÂNI ÎN ITALIA

CINE ? CE ? UNDE ? CÂND ? CUM ?

PUBLICITATE