joi, 7 aprilie 2011

Ziua lu' Sanatakos

"Ş-odatâ vini vêntu șeal rău şî ti ogoai', ti lasâ bolunz,
câ Boala, s' ştii copchilâ: nișiodatâ, da' nișiodatâ
nu vini sîngurâ sau nichiematâ..." (Scaietina)


Europenii sunt tot mai "rezistenți" la antibiotice. OMS lansează alarma astăzi, de Ziua Mondială a Sănătăţii: în fiecare an în Uniunea Europeană mai mult de 25 000 de oameni mor din cauza infecţiilor bacteriene rezistente la antibiotice, majoritatea fiind contractate în spital.

Abuzul de antibiotice duce la răspândirea bolilor cauzate de bacterii rezistente şi ne poate duce înapoi la o fază ''pre-antibiotică'' în care niște infecţii banale pot ameninţa viaţa umană. În cele din urmă, chiar alimentele pot fi o cale de transmitere a rezistenţei la antibiotice. Acestea pot conţine bacterii transportatoare de gene de rezistenţă la antibiotice, care sunt transmise la om prin consum.

Tot astăzi, de Ziua Mondială a Sănătăţii, experții spun că există riscul ca triburile necontactate [VIDEO] din lume să fie exterminate dacă ținuturile lor nu vor fi protejate. În întreaga lume sunt aproximativ 100 de triburi necontactate. Aproape toate sunt amenințate de despăduriri, de exploatările de petrol, de construcţia de baraje hidroelectrice etc. Membrii triburilor au imunitate scazută la boli cum ar fi gripa și pojarul, iar focarele cauzate de contact pot fi devastatoare.

Cam ăstea-s știrile zilei. Deci, de azi încolo e oficial: europenii civilizați riscă să moară dintr-o răceală sau o diaree, la fel ca 'sălbaticii primitivi'... Ce părere aveți de asta ?


7 comentarii:

Scaietina spunea...

Eu cred ca deocamdata se lucreaza intens la dezvoltarea fobiilor si a spaimelor de orice tip. E ceva timp de cand nu mai sunt deloc sigura daca ceea ce mananc, beau, respir e in regula.
In privinta antibioticelor, a medicamentelor in general situatia e si mai nebuloasa...

Marius spunea...

De acord. De-aia le-am si dedicat 'sanatakos'-ul din titlu, care nu stiu ce-nseamna, doar ca e ceva injuratura pe greceste :D Apropos, care stie sa ne zica si noua ?

Giovanni il romeno spunea...

... că suntem toţi în aceiaşi... Lucumia (rahat grecesc) ! :))))))

Marius spunea...

Adica in democratie. :(

Nea Costache spunea...

Adevarul este ca in zilele nostre, pentru cea mai mica raceala, multi oameni apeleaza la antibiotice, luate dupa ureche, fara prescriptia medicului, aceasta ducand la rezistenta diversilor virusi la antibiotice. Se pare ca si vaccinurile, destul de contestate multe dintre ele, au efectul unei frectii la un picior de lemn!
O seara linistita!

Giovanni il romeno spunea...

Nea Costache, pericolul cel mai mare vine de la antibioticele cu care sunt „saturate” alimentele animale şi vegetale. ... ”in barba al progresso !”
Fapt este că, dacă pentru diverse motive „nu mai avem parte de ele”, chiar şi pentru câteva luni, suntem... fiii ploii !

Marius spunea...

@Nea Costache - asa e, parca mai buna era doftoroaia :) @Giovanni - da link, sau nu te credem :-|

Trimiteți un comentariu

ARHIVA GRAPHEINA

TOP 5 POSTĂRI POPULARE

BLOGGERI ROMÂNI ÎN ITALIA

CINE ? CE ? UNDE ? CÂND ? CUM ?

PUBLICITATE