Mihail Sergheevici Gorbaciov, conducătorul Uniunii Sovietice din 1985 până în 1991, a încercat să reformeze partidul osificat și economia aflată în recesiune prin introducerea glasnost ("transparenței"), perestroika ("reconstrucției") și uskorenie ("accelerării" dezvoltării economice), politici lansate oficial la cel de-al XXVII-lea Congres al PCUS din februarie 1986. Acestea au dus la încheierea războiului rece, la încetarea monopolului politic al Partidului Comunist și la prăbușirea Uniunii Sovietice. Gorbaciov a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1990.
Brothers in Arms - al cincilea album de studio al trupei engleze de muzică rock Dire Straits - a apărut în mai 1985. Pe prima parte a discului se remarcă stilul arena rock, stil dezvoltat de formație odată cu lansarea albumului Making Movies din 1980. Pe cea de-a doua parte se resimt mai mult influențe de muzică folk. LP-ul este cel mai bine vândut material al grupului.
Bruxelles, 29 mai 1985: Dezastrul de la stadionul Heysel în Finala Cupei Campionilor Europeni (azi Liga Campionilor UEFA) între Liverpool şi Juventus. Cîteva mii de fani englezi sar gardurile despărţitoare şi îi atacă sălbatic pe suporterii italieni cu lanţuri, bîte şi cuţite. În urma prăbușirii unui zid se întîmplă nenorocirea soldată cu 39 de morţi, în marea lor majoritate italieni, şi sute de răniţi.
Ploieşti, 15 iunie 1985: Ultima zi a Cenaclului Flacăra, după aproape 12 de ani de existenţă şi 1615 spectacole. Ce s-a întîmplat? (...) Spectacolul a început la ora 18 pe stadionul Petrolul - un loc cu puţine porţi, unele blocate. Pe la miezul nopţii a început furtuna, cu vînt puternic şi fulgere. După unele mărturii, Păunescu le-a cerut oamenilor să rămînă pe loc. Unii membri ai Cenaclului Flacăra spun însă că el a cerut întreruperea spectacolului, dar răspunsul celor 30.000 de oameni a fost: "Să ningă, să plouă, noi nu plecăm!". Au explodat nişte cabluri, stadionul a rămas în întuneric. Şi artiştii şi spectatorii s-au speriat. Oamenii s-au îmbulzit spre ieşire, s-au călcat în picioare. În panica generală, şase persoane au murit. (...) Forţe de miliţie impresionante şi zeci de ambulanţe (probabil din mai multe judeţe) au apărut imediat. A venit şi Securitatea care i-a sechestrat pe artişti în vestiare şi la hote; au fost escortaţi apoi la Bucureşti, pentru anchetă. Deşi banda cu înregistrarea integrală a spectacolului a fost salvată, nimeni n-a vrut s-o asculte.
Măsurile au fost radicale: Păunescu a fost destituit de la conducerea revistei Flacăra, iar Cenaclul, interzis. La fel, emisiunea de la radio, dar şi Serbările Scînteii Tineretului. Folkul, în general, a fost trecut pe lista neagră. Folkiştii nu mai aveau voie să cînte singuri, ci cu cel puţin trei instrumente, ca să nu mai semene cu muzica promovată în Flacăra. Legenda spune că însuşi Ceauşescu ar fi oprit Cenaclul. (sursa)
Andaluzia, tărâm al pasiunii
-
Andaluzia este din punct de vedere geografic o comunitate autonomă din
Sudul Spaniei, compusă din opt provincii: Almeria, Cadice, Cordoba,
Granada, Huelva,...
Acum 3 săptămâni
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu