sâmbătă, 8 noiembrie 2008

Amintire cu haiduci italieni

Cine a ţinut în mână o bidinea în viaţa lui ştie că înainte să dai cu var te uiţi dacă e bun peretele. Adică dai cu dosul palmei pe el şi dacă fâşâie iei şpaclul şi dai jos coşcoveala. Ce apare dedesubt e de multe ori fascinant: straturi-straturi de zugrăveli anterioare, imaginare hărţi colorate ale unor ţinuturi ipotetice.




Alteori găseşti o crăpătură, n-ai ce face, o adânceşti să vezi ce-i cu ea şi nici una nici două ţi-a căzut şi tencuiala. Pe urmă ajungi la cărămidă, crăpătura e adâncă, mai-mai că vezi afară - începi să te gândeşti: oare nu cade casa pe mine ? Ce dracu' mi-a trebuit mie să stârnesc rahatul, nu puteam să dau cu var pe deasupra şi gata ?



"Amintire cu haiduci" se pare că a fost prima dată cântată de Evandro Rosetti - Cenaclul Flacăra, Cozma Răcoare vă spune ceva ? (apare şi pe saitul Radio3net-Florian Pittiş numai că, surpriză ! n-am putut s-o ascultăm. Şi nici celelalte piese ale lui Rosetti nu merg). Rosetti este fiul unui fost prizonier de război italian, eliberat în '44 din lagărul de la Plopeni şi ajuns cântăreţ în Bucureşti. Povestea lui o găsiţi în Jurnalul Naţional. Anii '73 - '78 şi-i petrece în România, ca student la Stomatologie şi cântăreţ, printre altele, la Athènèe Palace unde era plătit cu 1500 de dolari pe săptămână. Da, aţi citit bine. În acea perioadă îl cunoaşte pe Vali Sterian, cântă împreună în Cenaclu şi în deschidere la Sfinx.

Fapt : în '78 Eugenio Bennati "compune" în Italia piesa "Briganti se more".
Fapt : în '78 Evandro Rosetti e încă în România.
Ipoteză : Evandro Rosetti (împreună cu Sterian ?) preia "creativ" piesa şi începe să o cânte la Cenaclu.
Întrebare : cum a ajuns să fie cunoscută ca piesă exclusiv a lui Sterian ?

Crăpătura se adânceşte.

Unii spun că într-o seară Vali Sterian dă buzna în cameră şi-i găseşte pe Rosetti şi pe Nicu Alifantis într-o ipostază... hmm, compromiţătoare. Mai multe nu se ştiu. Omertà ?

Fapt: în '99 Vali Sterian este învinuit de un accident grav de circulaţie, în urma căruia mor două persoane. Arestarea lui survine după zece zile. După o lună moare de cancer în spital.
Înscenare ? Dacă da, pe cine a reuşit Sterian să deranjeze în halul ăsta ? Şi de ce ? Şi cum ?

Nu mai săpăm, gata, cade casa pe noi. Apropo de haiduci, unii erau cam mercenari pe vremea aia. Puteau să ajungă chiar şi căpitani de poteră. În Italia le zicea condottieri.

1500 de dolari pe săptămână ? Shit, trebuie să fie o greşeală de tipar.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

ARHIVA GRAPHEINA

TOP 5 POSTĂRI POPULARE

BLOGGERI ROMÂNI ÎN ITALIA

CINE ? CE ? UNDE ? CÂND ? CUM ?

PUBLICITATE